Borba protiv klimatskih promena


Ukoliko ne krenemo u odlučnu borbu protiv klimatskih promena sada putem smanjenjem emisije štetnih gasova, globalno zagrevanje će biti nepovratno i imaće katastrofalne razmere, tvrde naučnici.

Mnogi se nadaju da će razgovori o klimatskim promenama u Parizu dovesti do sporazuma koji će definisati efikasnu globalnu strategiju za naredni vek i više. Ali uprkos tome, mnogi veruju da smo i dalje daleko od sveta gde je obnovljiva energija osnovni izvor energije.

Nedavno je sprovedena studija Međunarodne agencije za obnovljivu energiju i radovi od strane Univerziteta Stenford, a cilj je bio da se pronađe mogućnosti da imamo 100% udela obnovljivih izvora energije koji će pokretati svet i da ćemo solarnu energiju dobiti pre nego što očekujemo, navodeći da je ovaj put i tehnički izvodljiv i ekonomski održiv.

Međunarodna agencija za obnavljive izvore energije i Univerzitet Stenford sproveli su istraživanje koje je imalo za cilj da se pronađu obnovljivi izvori energije koji bi mogli u potpunosti da zamene tradicionalne metode proizvodnje električne energije. Naučnici tvrde da je moguće preći na obnovljive izvore energije u potpunosti do 2030. godine.

U izveštaju univerziteta Stenford se nalaze se preporuke za 139 država kako mogu dostići do 100% solarne energije do 2050. godine.

https://100.org/wp-addons/maps/

https://100.org/wp-addons/maps/#688

 

Source : World Economics Forum

Link: https://www.weforum.org/agenda/2015/11/energy-100-percent-green-2030