Проекти

ENERGIZE DOO го интегрира принципот на разгледување на инвестицијата како своја инвестиција, гледајќи на секоја инвестиција преку ВКУПНИ ТРОШОЦИ НА СОПСТВЕНОСТ (принцип TCO) како задолжителна компонента на проценка на инвестициите со век на траење од 25 години, обезбедувајќи им на клиентите највисоко ниво на квалитетна опрема и услуги, инженерско искуство во специфични области и највисока гаранција на пазарот. ENERGIZE DOO е најискусната компанија во областа на инженерството, проектирањето и спроведувањето на соларни централи за сопствена потрошувачка на српскиот пазар, преку инвестиции во инженерството на најдобрите решенија за принципот ZERO FEED-IN во согласност со прописите, со потврда на концептот на најголемите соларни централи во Србија (проекти) . Клучните вредности на компанијата се дефинирани од нашиот пакет ENERGIZE PREMIUM ADVANTAGES за крајни корисници.

AlPack Суботица

Соларна централа за сопствена потрошувачка

Во текот на 2021 година, ENERGIZE TEAM официјално ја изгради најголемата единствена соларна централа во Србија, со вкупна моќност од 1100 kWp, на покривот на индустриската постројка ALPACK Суботица.

Solarna elektrana ima mogućnost proizvodnje 1.15 GWh/godišnje električne energije u budućem statusu kupca – proizvođača (Prosumer status) i smanjenje emisije CO2 industrijskog korisnika za 1250 tona/godišnje. Ovo predstavlja najveće smanjenje emisije CO2 u industrijskom postrojenju kroz implementaciju solarne elektrane u istoriji naše zemlje.

video icon

Мото-пласт Нова Пазова

Најголемата индустриска соларна централа на покривот во Србија
Во 2019 година, компанијата Енерџиз доо ја изгради најголемата индустриска соларна централа во Србија во индустриските капацитети во Нова Пазова, за потребите на клиентот МОТО-ПЛАСТ, водечки производител на стреч филмови во Србија. Две соларни централи од 496,92 kWp и 330,55 kWp беа изградени за сопствена потрошувачка, користејќи опрема од водечки производители, соларни панели LUXOR Solar Germany, алуминиумски конструкции K2 Systems Германија и ABB соларни инвертери и опрема за LV. Очекуваните заштеди што овие централи ќе ги носат на корисникот годишно се околу 1 GWh електрична енергија и намалување на емисиите на CO2 од 1.000.000 kg годишно.
video icon

ГАСОВОД "ТУРСКИ ТЕК"

Напојување во рамките на капиталниот проект на гасоводот низ Србија
Во текот на 2019 година, ENERGIZE DOO, во соработка со компанијатаSIEMENS DOO, ја реализира првата фаза од капиталниот енергетски проект за изградба на гасоводот „Турски тек“. ENERGIZE DOO учествува во проектот за снабдување на комплетната траса на гасоводот со премиум опрема од производителот. Батериите се произведени во напредна технологија TPPL од Enersys, UPS системи во индустриска изведба од реномираниот производител Eaton. Испораката и инсталацијата се придружени со сертифицирани услуги на нашиот тим инженери и техничари.
turskitok

COMEX

Најголемата индустриска соларна централа за сопствена потрошувачка во Шабац.
“Компанијата COMEX DOO од Шабац, лидер во областа на производството на амбалажа, на 30-годишнината од постоењето на компанијата, заедно со компанијата ENERGIZE DOO, ја изградија најголемата соларна централа за сопствена потрошувачка заедно со систем за управување со енергија според Industry 4.0 стандардот во Шабац. Генералниот директор на COMEX DOO ја претставува успешната реализација на проектот. Ви честитаме за 30 години успешен бизнис, Вашиот ENERGIZE тим .”
video icon

ELIT INOX

Заштита на производствениот процес на индустриското производство
Во текот на 2020 година, за компанијата ELIT INOX DOO од Чачак, водечки производител на производи од не’рѓосувачки челик во Србија, инсталиравме комплетен систем за заштита на критичниот процес на производство, производ на нашата компанија под етикетата ENERGIZE MPP 100kVA. Преку овој проект, компанијата ЕЛИТ ИНОКС ДОО доби целосна заштита на машините, продолжување на животниот век на машината и континуитет на критичниот процес на производство.
elit-inox

IVA 28

Првата индустриска соларна централа со интегриран систем за заштита при управувањето со енергијата и производствениот процес.
Компанијата IVA28 DOO од Обреновац, лидер во областа на машинското инженерство и прецизната обработка на метали, заедно со компанијата ENERGIZE DOO изградија единствен и прв проект на соларна централа за сопствена потрошувачка со комплетен систем за управување со енергија и заштита на производствениот процес според Industry 4.0 стандардот. Генералниот директор на компанијата IVA28 DOO го претставува успехот во реализацијата на проектот.
video icon

SOLAR LED - Нови Сад

Соларно LED осветлување на 100 локации во Нови Сад.
На почетокот на 2019 година, системите за соларно LED напојување со иновативниот Energize ECO Smart LED контролер беа инсталирани на 100 локации на детски игралишта и автобуски постојки во Нови Сад. Проектот има за цел да ја подигне енергетската ефикасност и безбедност во градот Нови Сад и е финансиран од Фондот за прекугранична соработка на ЕУ.
solar-ns

Srboauto - соларна централа

Заштеда и зголемување на енергетската ефикасност со изградба на соларна централа и компензација на реактивната енергија.
Компанијата SRBOAUTO DOO е пример дека во рамките на нејзината индустриска централа е можно значително да се подигне енергетската ефикасност преку разни видови инвестиции и дека инвестицијата се исплаќа преку заштеда. Најпрво беше компензирана реактивната енергија во централата, а потоа беше инсталирана и пуштена во употреба соларна централа од 126,5 kWp за сопствена потрошувачка во индустрискиот објект на оваа компанија во Остружница. Електраната треба да му донесе годишна заштеда на корисникот од над 150 MWh електрична енергија. Фотоволтаичните панели и инвертори се производи на реномирани германски компании Луксор Солар и КАCO.
srboauto-solarna-elektrana

Srboauto - гасни инсталации

Инсталирање на инфрацрвени грејачи на гас Mark Climate и станица за мерење и регулирање на гас за грејни потреби во производствените сали
Компанијата ENERGIZE DOO го заврши проектот за инсталирање на ИНФРАЦРВЕНИ грејачи Mark Climate Холандија во производствените сали на компанијата Србоауто. Вкупно 12 големи грејачи Infra 40kW се инсталирани во 8 хали и загреваат простор од 5000м2, со заштеда на енергија до 40%. Како дел од испораката, изградена е главната станица за мерење и регулација на гас со капацитет од 100 m3 / h, која користи компримиран гас и е подготвена за очекуваното поврзување со главниот гасовод.
srboauto-gasne-instalacije

IKEA

IKEA во Белград
Во текот на 2016 година, со завршувањето на пуштањето во употреба на трансформаторската станица АББ во рамките на стоковната куќа ИКЕА во Белград, овластениот персонал на ENERGIZE DOO заедно со нивните партнери пуштија во употреба соларна централа со моќност од 340 киловати на покривот на објектот на ИКЕА во Белград. Ова ја завршува последната фаза во изградбата на соларна централа по принципот “клуч на рака” според бараните процедури на ИКЕА. Ова е најголемата соларна централа на комерцијалните покриви на згради во 2016 година, што годишно заштедува околу 400MWh енергија и 350.000 кг емисии на СО2.
ikea

ERS – SCADA 19

31 орман DC за напојување,за потребите на напојување на системот SCADA во трафостаници во Република Српска
Во текот на 2019 година и преку проширување на договорот во 2020 година со компанијата SIEMENS DOO, нашата компанија успешно спроведе вкупно 31 комплетен орман DC за напојување, за потребите за напојување на системите SCADA во трафостаниците во Република Српска. Овој проект е доказ за нашиот успешен развој во производството на специјализирани ормани за напојување според најсложените стандарди.
ers-scada

Jovšić Printing Centar

Соларна централа за сопствена потрошувачка

Како општествено одговорна компанија, Центарот за печатење Јовчиќ (ЈПЦ) одлучи во 2020 година да спроведе подобрувања на енергетската ефикасност во областа на печатењето и да ги намали емисиите на СО2 (јаглероден отпечаток), преку имплементација на соларна фотонапонска централа на покривите на зградите, за свои потреби. Извор: instore.rs

stamparija-jovsic

СЕРТИФИКАТИ

Современиот бизнис, според ISO процедурите, е надополнет со сертификати за овластување за продажба, инсталација и одржување на врвната опрема на нашите странски партнери.

iso